Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Независимостта - отразена в излизалите преди 113 години вестници

Снимка: Светослава Кузманова

Как обявяването на Независимостта е отразено в излизалите преди 113 години вестници. Повече от 200 са периодичните издания, които се печатат в България по онова време.

"Независимостта на България. Документи и периодичен печат 1908-1909 г.“ – през 2008-ма година у нас излиза сборник с това заглавие, чийто съставител е Лидия Чолпанова, а издател е Българската академия на науките. Книгата е художествено-документален опит да се покаже този изцяло български акт със силата на фактите. Ползвани са непубликувани документи и снимки, съхранени в научния архив на БАН и запазените вестници от този период в централната библиотека на Академията.

Материалите са подредени хронологично, а вестниците – по азбучен ред. Отбелязва се, че събитието е било във фокуса на всички излизащи по това време вестници и големият обем на статиите налага те да бъдат представени подборно, като са включени само около 150. Подбрани са материали от 10 вестника на различни политически партии. Преобладаващи са статиите, препечатани от чуждата преса, която следи събитията на Балканите с особено внимание.

"Извън обема на това издание на БАН, в Националната библиотека също има оргомно количество архив от вестници, излизали преди 113 години и отразили акта на Независимостта. Повече от 200 са периодичните издания, каза пред БНР д-р Руслан Иванов, главен архивист от българския исторически архив в Националната библиотека:  

Светослава Кузманова

Руслан Иванов обобщава, че Независимостта е отразена доста подробно в печата в онези години, но са различни гледните точки – вестниците са властта хвалят, а тези на опозицията – не пропускат хапливи критики.  

Чуждата пресата също отделя не малко внимание на акта на Независимостта. Първото в света илюстрирано седмично списание The Illustrated London News в броевете си от 10 и 17 октомври пише следната информация: 

"Княз Фердинанд е провъзгласен за цар при обявяването на независимостта на България в старата църква „Свети Четиридесет Мъченици“ в Търново, а след това и на Хисар, където е била древната крепост, в която са живели българските царе. От това място е снимката, на която са новият цар, министър-председателят Александър Малинов и цялото правитество, както и председателят на Народното събрание Христо Славейков". 

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени