Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искра Баева: В някои отношения днес сме по-малко независими от българите през 1908 година

"113 години след Независимостта можем да кажем, че България е независима. Но и тогава този акт е бил един чисто формален акт, който не е засегнал голяма част от обществото, а по скоро за политиците и дипломатите", каза пред БНР професор Искра Баева, специалист по съвременна история, специален гост в празничното издание на "12+4"

"Защото България тогава вече съществува в продължение на три десетилетия, тя утвърдена и призната като държава. Съединението е вече факт. Независимостта тогава има по-голямо значение за облика на България в международните отношения. Тя не е дата като 6 септември и 3 март.

Много по-голям въпрос тогава е – дали след тази дата България може и води самостоятелна външна политика.

А тогава точно българските политици  правят няколко погрешни решения, които водят две национални катастрофи. Това по точно са решения на княз Фердинанд“, поясни още проф. Баева.

„От днешна гледна точка пък можем да кажем, че ние сме днес по-малко независими от българите през 1908 година. Въпросът е дали това е добро или лошо. Ние сме част от два пакта – ЕС и НАТО.От една страна това е добре, защото ни предпазва от това да правим грешки.

Големият въпрос е как ние защитаваме нашия интерес в рамките на тези общности. Мисля, че българската политическа класа не се е справила толкова добре, колкото нашите съседни държави", смята още проф. Баева.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна