Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Защо НЗОК трябва да признае атопичния дерматит за социалнозначимо заболяване

Родители настояват за това, а аргументи дава водещият дерматолог проф. Здравка Демерджиева

Проф. Здравка Демерджиева
Снимка: Луиза Лазарова

В Европейския съюз вече са одобрени няколко иновативни терапии за лечение на атопичен дерматит, които за пръв път показват овладяване на най-тежките форми, но българските пациенти все още нямат достъп до тях. Според статистиката от това заболяване в България страдат около 200 000 възрастни.

За съжаление в ЕС страната ни е единствената, в която атопичният дерматит още не е признат за социалнозначимо заболяване и лекарствата за него извън болница не се заплащат от здравноосигурителната каса.

Пред Радио София проф. Здравка Демерджиева - началник на клиниката по  Дерматология и венерология в Аджибадем Сити Болница Токуда, обясни, че атопичният дерматит е сериозна диагноза, системно, хронично и рецидивиращо заболяване. То обхваща не само кожата, но и очите, носната лигавица, може да е свързано с астма и алергичен конюнктивит и алергичен ринит. Често към него се наслагват и инфекции, заради високата чувствителност на кожата, тя е уязвима на бактерии, вируси и гъбички, които могат да усложнят състоянието на пациента.

„Това е диагноза, за чието лечение са необходими много медикаменти“, подчерта проф. Демерджиева.

По нейни данни от 25 до 30% от децата страдат от това заболяване. То се отключва в изключително ранна възраст – при бебета на месеци. Те плачат много и може да се каже, че боледува цялото семейство.

То е по-широко разпространено в развитите страни. Освен това замърсеният въздух също допринася.

Терапията на едно такова дете струва 300-350 лв. на месец, допълни специалистът.

През последните години медицината напредва и по отношение лечението на атопичният дерматит. Въведени са биологични средства, както и нови препарати, с които се избягват страничните ефекти на кортикостероидите, обясни проф. Демерджиева. Някои от медикаментите вече са регистрирани в Европа, но не и у нас.

Чуйте целия разговор на Катя Василева с дерматолога.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.