Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът "Изкуството на барока" събира изпълнители от балканските страни

2020-а беше сложна година за фестивалите - едни успяха да се проведат, макар и при тежки условия, други бяха отменени или отложени, а трети започнаха с концерти на живо, а се наложи да преминат в онлайн варианти, заради рестрикциите за публиката и събирането на повече хора на едно място.
Такъв беше случаят и с „Изкуството на барока“.

15-ото издание на фестивала предстои и неслучайно организаторите са предпочели ранната есен, пред традиционния период през ноември. Началото е на 26 септември от 18 часа в Централния военен клуб с концерт от проекта "Платформа за балканско сътрудничество в областта на старинната музика", който се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“. Особено интересно ще бъде представянето на млади български изпълнители на старинни инструменти като бароков обой, корнет и сакбът.

Между 4 и 20 октомври фестивалната програма ще включи още седем концерта с участието на български музиканти и гости от Европа, обединени от интереса към исторически информираните практики. Събитията са на различни места, а важен детайл е, че желаещите да присъстват трябва да закупят билетите си предварително, за да се избегнат опашки пред залите.

Какви поуки си е взела като артистичен директор Зефира Вълова, с какви трудности се сблъсква и каква програма е подготвила този път тя разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна