Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща Байдън - Макрон през октомври

Макрон разпореди френският посланик да се върне във Вашингтон

| обновено на 22.09.21 в 21:06
Еманюел Макрон
Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън и френският му колега ще се срещнат през октомври, за да изгладят дипломатическата криза, която възникна след отказаната австралийска сделка за френски подводници в полза на САЩ.

Посланикът на Франция в САЩ се завръща на мисията си следващата седмица, това стана известно след телефонния разговор на държавните глави на двете страни, Джо Байдън и Еманюел Макрон. В общо съобщение те признават, че при открит диалог между съюзници е щяла да бъде избегната настоящата обтегната дипломатическа ситуация. Двамата ще се срещнат в Европа в края на октомври, за да обсъдят условия, които да гарантират взаимното им доверие и мерки за постигане на общите им цели. 

Преди разговора, искан от президента Байдън, от Елисейския дворец заявиха, че Франция очаква обяснения за обстоятелствата, при които Австралия без официално предупреждение е отменила сделката за френски подводници, за да се обвърже със САЩ в рамките на Пакта за сигурност - решение, което Франция прие като предателство. Декларацията не споменава самата отменена сделка, за която Франция подсказа, че ще очаква солидна финансова, но и дипломатическа компенсация.

Посланикът на Франция бе отзован преди седмица заради скандала, при който Съединените щати изместиха Франция като доставчик на подводници за австралийската флота. Преди пет години Париж и Канбера договориха доставка на френски подводници за австралийската флота на стойност 31 млрд. евро. Преди седмица обаче австрийският премиер Скот Морисън внезапно заяви, че е сключил сделка със САЩ и Великобритания за ядрени подводници и че френските доставки вече са излишни. В отговор Макрон отзова посланиците си от Канбера и от Вашингтон. Байдън, от своя страна, поиска телефонен разговор с френския си колега, за да изглади противоречията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна