Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павлина Русева: Надеждата и търпението в сектор туризъм се изчерпват

По неофициална информация 22 милиона са неразплатените суми, които трябва да бъдат върнати на клиенти за неосъществени пътувания

Снимка: БНР

Сектор туризъм е силно обезпокоен, вече лишен от надежда и търпение, каза пред БНР Павлина Русева, член на УС на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти, както и на Сдружение „Бъдеще за туризма“. Днес предстои среща на представители на туристическия бизнес с премиера Стефан Янев и четирима министри, посветена на кризата в бранша.

90-95% е спадът в оборота на почти всички сегменти на сектор туризъм, където работят 44 хиляди фирми, каза Русева. Според нея 70-те милиона за туризъм от актуализирания бюджет, разпределени поетапно към всяка една от тези фирми, биха били недостатъчни.

В предаването „Преди всички“ Павлина Русева отбеляза, че помощта, която искат от година и половина, е за възстановяването на сумите, платени от потребители по туристически пакети за неосъществени пътувания.

Програмата за финансиране на тези суми беше разкъсана на няколко етапа. Преди две седмици приключи втората фаза, официална информация по нейното приключване няма. Абсолютно недостатъчна беше особено тази втора фаза.“

Рестриктивните условия са довели до невъзможност на голяма част от туроператорите да се възползват от помощта, изтъкна Павлина Русева.

Лансира се остатъчна сума от 5 милиона, но има още около 22 милиона, по неофициална информация – суми, които все още предстои да бъдат върнати на клиенти, допълни тя.

Русева отбеляза, че чисто административно нова нотификация, одобрение и съгласуване отнема между 40 и 60 дни и напомни, че клиентите твърде дълго чакат възстановяването на тези суми.

По думите й фактът, че държавата не е осигурила гаранция за тези средства, допълнително усложнява нещата.

Зимният сезон ще бъде силно затруднен, прогнозира Павлина Русева.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна