Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Георгиев е новият председател на Столичния общински съвет

| обновено на 23.09.21 в 18:27
Снимка: sofia.bg

Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС е новият председател на Столичния общински съвет. Той беше избран с тайно гласуване. За него гласуваха 36 общински съветници, а недействителните бюлетини бяха 8. Георгиев бе единствена кандидатура и бе номиниран от коалицията ГЕРБ - СДС. Останалите групи в общинския съвет на София не излъчиха кандидати. От Демократична България заявиха, че ще оспорват избора.

Георгиев е председател на комисията по финанси. До избора на председател на градския парламент се стигна след оставката на досегашния председател Елен Герджиков.

Той заяви, че си дава сметка, че поема поста в трудни за Столичната община времена:
"Затова ще работя да възстановим политическия диалог и конструктивния дух в работата. Истината е, че вратата ми ще бъде широко отворена за всеки един от вас, уважаеми колеги, защото гражданите очакват от нас резултати".
Кметът на София Йорданка Фандъкова бе изслушана в СОС:
"Имах разговори с господин Герджиков и съм убедена, че той ще продължи да бъде активен и да защитава големите каузи, по които работим заедно. Поздравявам г-н Георгиев с избора му за председател на СОС. Неговата задача да води заседанията на съвета няма да бъде лесна. Убедена съм в неговия професионализъм и вярвам в желанието му да намира решения на предизвикателствата в управлението на града, пред които сме изправени и се изправяме ежедневно заедно".
От Демократична България заявиха, че ще обжалват избора. Общинският съветник Методи Лалов:
"И сега, господин председател, започнахте да нарушавате правилника.  Изслушването на кмета става само след съответно включване на такава точка в дневния ред. Да се включва, когато си иска, защото трябва да направи положителна оценка по отношение на вас и на г-н Герджиков е недопустимо".
Независимият общински съветник Борис Бонев обвини коалицията ГЕРБ-СДС в лицемерие:
"Г-жо Фандъкова, с вчерашните изказвания на бившия премиер Бойко Борисов стана ясно, че всъщност какво се случва със София по никакъв начин не зависи от вас, тъй като именно г-н Борисов е бил уволнил господин Герджиков".

Мястото на Герджиков като общински съветник зае Миглена Атанасова, която положи клетва.

Опозиционните партии многократно се обявиха против кандидатурата на Георгиев и посочиха, че тя е направена в разрез с процедурните правила.

Борислав Игнатов, председател на групата на „Демократична България“,  заяви по-рано днес, че е оттеглил подписа си за гласуване на нов председател на Столичния общински съвет:

„Бях потресен от изказването на г-н Борисов, който каза, че лично той е уволнил и накарал г-н Герджиков да подаде оставка, което за мен е скандално, недопустимо. Не може, който и да е, партиен лидер, владика или какъвто и да е друг пост и ранг в обществото да уволнява когото и да е, който е пряко избран от избирателите“. 

Борис Бонев обвини колегите си от групата на ГЕРБ-СДС в лицемерие:

„Председателят на Общинския съвет е вторият най-важен човек в Столична община. Неговата оставка, неговото уволнение се случи от един партиен лидер. А какво казва кметът на София? Къде е г-жа Фандъкова?! Защо мълчи и не я ли интересува, че някой се меси в работата на Столичната община и Общински съвет?! Защо вече втори ден тя нищо не е казала след подаването на оставката при положение, че в предизборната кампания изключително категорично твърдеше, че Елен Герджиков и Малина Едрева на всяка цена остава в екипа ѝ, защото е много доволна от тях“.

Вчера на среща с активисти на ГЕРБ в Пловдив лидерът на партията Бойко Борисов заяви, че лично е поискал оставката на Герджиков, тъй като не се справя с работата и „оставя общински съветници да си правят кариера на гърба на ГЕРБ“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!