Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Николов: При розите у нас отдавна не е розово

Държавата стимулира непроизводството и липсата на грижа в розовите насаждения, казва председателят на Асоциацията на розопроизводителите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

При розите в България отдавна няма нищо розово, казва Христо Николов, председател на Националната асоциация на розопроизводителите. Розопроизводителите не откриват своя сектор в разпределението на определените допълнителни 85 милиона лева за земеделие.

„Ние сме извън този бюджет, въпреки че като браншова асоциация ние и наши представители подкрепихме исканията на целия сектор земеделие, бяхме част от хората, които се бориха да бъде договорен този допълнителен бюджет, но в крайна сметка виждаме, че в него няма предвидени средства за нас“, обясни пред БНР Христо Николов.

„Онзи принцип, че на бебето му дават храна, когато плаче, не би трябвало да се отнася за сериозни въпроси като земеделието“, коментира той в предаването „Преди всички“.

Двата милиона, които Министерството на земеделието е отделило за розопроизводителите, нямат никакво отношение към актуализацията на бюджета и необходимостта от подпомагане като антикризисна Covid мярка, уточни Николов. По думите му въпросните 2 милиона ще бъдат разпределени сред стопани, които не са реколтирали и не са продали реколтата си.

Тоест обезщетение на тези, които не са влезли в кампания и които не са работили. От министерството пропускат факта, че няколкостотин стопани влязоха в кампания, бориха се с трудностите, внасяха данъци и въпреки това не можаха да приберат цялата си реколта и да реализират нормални количества и да имат нормални доходи.“

Христо Николов припомни, че при тях също е имало и поражения от градушките, за които нищо не е било предвидено, „а сега министерството иска да раздаде 15 милиона обезщетения за пострадалите от градушки плодове и зеленчуци“.

Ако ще обезщетяваме някого за градушки, нека обезщетяваме всички, призова той. Според него е престъпление публични средства да се изплатят за пострадали от градушки, които не са си направили труда да се застраховат, след като има държавен финансов инструмент за застраховане.

Сектор розопроизводство ангажира кампанийно над 40 хиляди души, има голям социален ефект и е доказано пострадал, подчерта Христо Николов.

„Този сектор не го обезщетяваш, а декларираш, че ще изплащаш обезщетение за лозарите, за гроздопроизводство, при положение, че те тази година ще имат може би най-добрата реколта от последните 7-8 години, при положение, че цената на гроздето е най-високата от 7-8 години насам. За какво ще ги обезщетяваме?“

Христо Николов прогнозира, че „следващите няколко години в розопроизводството ще бъдат катастрофални“.

Държавата стимулира непроизводството и липсата на грижа в розовите насаждения за сметка на съвестните стопани, обобщи Николов.

Той е категоричен, че занемаряването на розовите градини рязко и с геометрична прогресия води да развитието на неприятели и на болести.

„В момента създаваме местообитания на неприятели и на болести, като изоставяме огромни на брой и немалки като площ полета с маслодайна роза.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна