Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трайчо Трайков: За паметниците на културата трябва да се грижат общините, държавата, но и собствениците им

Трайчо Трайков
Снимка: Район „Средец“

Почистващи фирми ще представят график за своята дейност и по отношение на подлезите. Това очаква и го обяви пред Радио София кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков.

„В началото на годината наредих да се чистят подлезите толкова често, колкото е необходимо, независимо дали има пари. Като свършат, ще чистим сами или с доброволци – такива ми бяха указанията. Включиха се и от почистващата фирма, с която договор има Столичната община, по поръка на Столичния инспекторат. Оказа се, че това не е жест, а задължение на самата фирма.“

Подлезът при БТА е разчистен от боклуците и развалините на павилионите, а стената е третирана срещу опити за надраскване.

Ремонтът на ул. „Шишман“ продължава, но не може да се говори тя да стане пешеходна.

„За да се прави промяна в градската среда, цената трябва да се плати от всички, които ще се възползват от тази промяна“, коментира Трайков.

Район „Средец“ може да се възползва от Програма „Културно наследство“, потвърди кметът, но все пак сградите, които могат да бъдат подпомогнати по нея, са ограничен брой. Трайков е на мнение, че грижа за паметниците на културата трябва да имат общините и държавата, както и собствениците им.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени