Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започват Дни на нулевоенергийните сгради в Смолян

Дни на нулевоенергийните сгради се провеждат в Смолян от 23 до 25 септември. Те са инициатива на Камарата на строителите в България и Центъра за енергийна ефективност. 

Програмата на дните предлага поглед върху успешните практики и технологичните иновации за проектиране и строителство на почти нулевоенергийни сгради от Европа и България, както и върху съвременните тенденции на професионалното образование и обучение в областта на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници.

Темата коментира в “Нашият ден“ Мария Желева, главен експерт в Камарата на строителите в България.

“Целта на събитието е да постави във фокуса на общественото внимание изграждане на такъв тип сгради и да повишим информираността относно ползите от тях. Не само за намаляването на сметките за отопление, но и ползите за здравето.

По този начин ще може м да стимулираме пазарното им търсене. За нас е много важно да подготвим сектора за приемане на зелените политики на ЕС и все по-строгите изисквания за енергийните характеристики на сградите.

В Камарата работим от години по темата. Считаме, че това е бъдещето, предвид ускореното въвеждане на зелените политики в световен мащаб.

Енергийната ефективност е и един от механизмите за справяне с последиците от пандемията."

Чуйте повече за събитието в звуковия файл.


Темата коментира в “Нашият ден“ и Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност.

“Бих определил новото в момента като интегрирано проектиране. Нещо, което съвместява технологии и подходи към проектирането, познати от 5 хил. години. Заедно с новите технологични развития, които пък ни позволяват да живеем в максимално комфортни условия.

Ако трябва да съм по-конкретен, това означава да започнем, както винаги, от локацията на сградата, от фактора на формата, изложението – максималните слънчеви печалби, но и засенчването, когато те не са ни необходими."

Новости и предизвикателства

"Умното използване на технологиите е ключовата дума, която трябва да ни води при проектиране.

Сякаш в България изоставаме от този подход, тъй като все още търсим максимално ниска инвестиция в сградата."

Чуйте Драгомир Цанев в звуковия файл.


Темата коментира в “Нашият ден“ и инж. Илия Николаев, експерт по топлотехника към Черноморския изследователски енергиен център и президент на Асоциацията на топлофикационните дружества.

“Основните фактори, които определят качеството и ефективността на отоплението, са: икономичност, енергийна ефективност и екология.

Напоследък тези три координати на отоплението са задължителни, за да бъде то съвременно, ефективно, но и не толкова скъпо.

Може би скоро трябва да очакваме и климатичните системи от типа въздух-въздух, въздух-вода, вода-вода, земя-вода, да бъдат на дневен ред. Те притежават почти всички предимства на съвременното отопление."

Повече за съвременните методи при отоплението на сгради можете да чуете от звуковия файл.


Снимки: sofia.bg, БГНЕС

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.