Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Педро Санчес пред ООН: Испания ще дари 30 млн. дози Covid ваксини

Той се застъпи и за „справедливо възстановяване“ от Covid пандемията по цял свят, подкрепяйки създаването на инструмент към МВФ, който да позволи прехвърлянето на средства от напредналите държави към най-уязвимите

Педро Санчес пред Общото събрание на ООН
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанският премиер Педро Санчес обяви пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, че страната му ще дари през първото тримесечие на следващата година със 7,5 милиона дози повече ваксини срещу Covid-19, отколкото беше планирала и така общият брой на дарението ще бъде 30 милиона дози.

Те ще бъдат предназначени най-вече за Латинска Америка и региона на юг от Сахара в Африка.

В речта си пред международната организация Санчес обяви, че Испания ще внесе 30 милиона евро във Фонда за борба с климатичните промени. Той каза също, че демокрацията в света е застрашена и призова международната общност да я защити срещу екстремизма и неспазването на човешките права.

Според него борбата за демокрация е не само в Афганистан, но засяга петте континента и се води дори и в най-развитите страни по света.

"Това е ежедневна борба срещу онези, които искат да наложат неравенство, облагодетелстващо малцина“, каза Санчес. Той се застъпи и за „справедливо възстановяване“ от пандемията от коронавирус по целия свят, като подкрепи създаването на инструмент в рамките на Международния валутен фонд, който да позволи прехвърлянето на средства от напредналите държави към най-уязвимите, за да могат да финансират реформите, необходими за устойчивото им възстановяване, борбата с климатичните промени , бедността и неравенството.

Испанският премиер беше само аз ден в Ню Йорк и веднага след това отново замина за канарския остров Ла Палма, където вече пети ден пожарникари, военни и доброволци се борят да проправят нов път на лавата от вулкана Кумбре Виеха.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени