Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пещерата „Съева дупка“ е затворена за посетители до 29 септември

„Съева дупка“ е една от най-красивите пещери България, намира се край ловешкото село Брестница и е дълга 205 метра. Смята се, че е на около 3 млн. години. Средната температура в пещерата е 7-11°.
Снимка: БГНЕС

Пещерата „Съева дупка“ е затворена за посетители до 29 септември заради заразен с коронавирус служител. Разочаровани туристи, решили да посетят пещерата, обаче се оплакаха, че вчера след обяд никъде не е имало информация, че природният обект не работи.

Много туристи вчера след обяд са останали изненадани и разочаровани, че, стигайки до пещерата, се оказва, че тя е затворена за посетители.

„Ние сме група от Несебър. Отидохме до „Съевата дупка“, но тя не работеше, а в интернет четохме, че работи до 19:00 ч. Отидохме и останахме излъгани. Не беше оповестено, че я затварят. Разочаровани сме. Толкова занемарено беше пред входа. Толкова километри извървяхме, за да я посетим. Табелки поне да бяха сложили някъде, в интернет да бяха упоменали, че не работи. Долу в селото да бяха сложили една табела, за да не се качват хората до горе.“

Изпълнителният секретар на Българския туристически съюз, който стопанисва пещерата, Румен Драганов поясни:

„Бяхме уведомени от турист, след което публикувахме на сайта на БТС, че пещерата ще бъде затворена. Това се нарича форсмажор, извънредна ситуация, за която и ние не бяхме предупредени.“

Драганов допълни, че на всички останали служители ще бъдат направени тестове за Covid-19 и ако те са отрицателни, „Съева дупка“ ще бъде отворена и по-рано.

В пещeрата не е възможно да се направи дезинфекция, тъй като химическите вещества увреждат природните образувания.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна