Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Андриян Асенов играе Софроний Врачански в моноспектакъл

Премиерата в София е на 27 септември в ТЛ „Алма Алтер“

Снимка: ТЛ „Алма Алтер“

Представление за страдалческия житейски път на Софроний Врачански ще покаже Театър-лаборатория „Алма Алтер“ с участието на Андриян Асенов под режисурата на Николай Георгиев. Участват и Мариела Димитрова и Станимира Димова.

Спектакълът е по най-ранната автобиография, писана на български език - “Живот и страдания грешнаго Софрония”, разказваща историята на българския духовник и будител Софроний Врачански, който не само преписва нашата история, а влага в нея сърце, душа и вяра.

Режисьорът Николай Георгиев приема предизвикателството и поверява главната роля на незрящия, но духовно извисен актьор Андриян Асенов.

„За Софроний да служи на българския народ е част от кръвообращението му. За България, българина и българите е готов на всичко. Личният интерес на индивида не съществува. Съществува само родовия. Живеещ в страдание, той е щастлив. Срещите му с българите от неговата епархия са нескончаеми празници.

Българите го приемат с любов и обич. Неговото слово ги възпламенява, повдига тяхното самочувствие и родолюбие. Моята гордост е, че работя за неговия светъл образ”, обяснява Георгиев.

Пред Радио София Андриян Асенов разказа за трудностите в процеса на подготовка и сценична реализация.

„В спектакъла има много нюанси, има неща, които трябва да се кажат по различен начин. Носим голяма отговорност. Софроний ни показва колко силно и важно нещо е вярата.“

Премиерите на спектакъла са предвидени за 24 септември в Дома на културата в Бухово и на 27 септември – в „Алма Алтер“.

С Андриян Асенов разговаря Мария Бояджиева.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.