Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румъния започна проверки за палене на стърнища по границата с България

Снимка: БГНЕС, архив

Румънската страна налага най-строги наказания на земеделците, които палят стърнища, като вече са започнали проверки в граничните райони с България. До тази реакция се стигна след поредица замърсявания на Русенска област със задушлива миризма и сажди от северната страна на Дунава

През цялата минала седмица Русе и околностите бяха подложени на задимяване, задушлива миризма и черни сажди, които идваха от румънските ниви. Днес в Русе началникът на дирекцията за спешните ситуации в рамките на МВР в Румъния д-р Раед Арафат обясни, че вече се издирват нарушителите.

„Наистина са забранени паленията на огън по полетата, стърнищата, и то със закон. Взимат се мерки, открием ли този, който въпреки забраната и закона го прави и го идентифицираме кой е, се налагат глоби. Ние правим всичко необходимо не само да намалим този феномен, но и да го спрем“, каза той.

Най-сериозни са били пожарите в местностите Хулубещи, Извоареле, Гогошари, Добрени и Хобаиа, където са изгорели над 300 декара суха растителност, царевични масиви и тръстикови полета.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!