Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК започва процедура за нарушение срещу България заради правото на информация за криминални дела

Европейската комисия започва процедура за нарушение срещу България, тъй като страната ни не е гарантирала правилното транспониране на регламентите на ЕС за правото на информация за криминални дела.

Директива от 2012 г. гарантира на хора, срещу които се водят криминални процедури, да бъдат коректно и навременно информирани за техните права, да имат достъп до адвокат или безплатни юридически съвети.

По други въпроси - страната ни все още не е започнала да издава новия вид разрешителни за пребиваване на граждани на страни извън ЕС, предупреждава ЕК в уведомително писмо.

Регламентът за този вид документи е актуализиран и допълнен през 2017 г. , за да се избегнат фалшификации. Новите разрешителни имат подобрена сигурност, основаваща се на биометричните данни. Всички страни от ЕС са поели ангажимента да издават тези документи от 10 юли 2020 г.  България обаче все още не го е направила.

И още - Комисията призовава в мотивирано становище България да предоставя информация за предварителните си оценки на рисковете от наводнения и при необходимост да ги обновява. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени