Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Михайлов описва вълнуващи сюжети в трите си книги

Почетният консул на България в Намибия Михаил Михайлов
Снимка: Радостина Билярска

Държавният културен институт към Министерството на външните работи представи на 23 септември в литературния клуб "Перото" в НДК  новите книги на почетния консул на България в Намибия Михаил Михайлов. Книгите "Кафява захар", "Лов и любов" и "История на истината" са издания на университетското издателство "Св. Климент Охридски".

"Тематиката и на трите книги е различна. "История на истината" е философска книга. По същество това е анализ на диалектическия материализъм -  нещо, което е необходимо да бъде известно и познато на младите хора. "Лов и любов" са разкази, свързани с моите ловни преживявания в различни ситуации и на различни места в Африка и България. И тя е предназначена за хората, които се интересуват от лов, природа и опазването на околната среда. "Кафява захар" е книга с криминален сюжет, но е история за това как човечеството се опитва да бъде по-добро, а всъщност става по-зло, защото надделяват сили на омразата между хората, а не на любовта."

По думите му Намибия е една от най-проспериращите страни в Африка, с най-висок стандарт.

"Намибия ме привлече със своята почтеност и добрина. Когато 1991 година дойде на власт управляваща партия СУАПО, тя е млада държава образува се 1990  година, призивът беше - забравяме лошото и миналото, защото бъдеще се гради с любов и прошка,  а не с омраза и вендета. Не образуваме дела срещу нито един от хората, които са извършвали престъпления, имайки предвид апартейда, който е бил част това време в Намибия, не уволняваме никой, не преименуваме нито една улица, не събаряме нито един паметник, не национализираме нищо, тръгваме заедно да градим светло бъдеще - бели и черни с тези хора, които са били виновни за апартейда. Намериха тази смелост и сили да забравят лошото“, каза в предаването „12 + 3“.

Според Михаил Михайлов Намибия е една от най-проспериращите страни в Африка, с най-висок стандарт

"Една от най-уредените страни. Бих казал, че стандарта е по-висок от някои европейски страни. Два пъти подред Намибия прави електронно гласуване за президентски избори – нещо, за което ние не можем да се разберем. Никакви проблеми, никакво хакване на компютрите - напротив това улесни целия процес".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени