Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Български експертен съвет одобри насоки за трета доза Covid ваксина

Третата бустерна доза ще е с ваксината на „Пфайзер/ Бионтех“.
Снимка: Ройтерс

Експертният съвет по надзор на имунопрофилактиката е одобрил прилагането на доброволен принцип на допълнителна - трета доза ваксина срещу коронавируса за определени рискови групи от населението.

За това съобщи здравното министерство. Заповедта ще излезе утре

Третата бустерна доза ще е с ваксината на „Пфайзер/Бионтех“.

Тя се препоръчва за пет групи хора, поясни заместник здравния министър  Димитър Петров.

„Имуномпрометирани пациенти, например със СПИН, втората група са хора на цитостатична или кортикостероидна терапия; онкоболни или на лъчелечение, хемодиализирани, трансплантирани. Следващата група хора са в домове за медикосоциални грижи, третата трупа са медицински работници с висок риск, четвъртата са лица над 65 години“, обясни той.

В пета група попадат ваксинираните с две дози или еднодозовата ваксина, които нямат имунен отговор след ваксинацията.

Трета или бустерна доза ще се поставя само на посочените групи, по желание.

Всеки друг, който иска да се ваксинира, без да попада в тях, ще го прави извън правилата.

„Някой, ако реши да си постави на своя отговорност, да си постави. Въпросът е, че той, за да се регистрира в системата, т.е. – това да му служи евентуално за бъдещ сертификат, трябва тези препоръки… Вероятно те скоро ще бъдат разширени“, каза Димитър Петров.

Прилагането на ваксината ще е възможно веднага, щом „Информационно обслужване“ настрои софтуера си така, че да издава сертификат за трета доза, допълни Петров.

Според него още в понеделник това ще бъде възможно.

В условията, които препоръчва Експертният съвет е пациентът да е с пълен курс на ваксинация и да няма противопоказания към ваксината.

Задължително преди ваксината да се извърши преглед от общо практикуващ лекар. Препоръчва се да се изследва специфичните антитела или имунни клетки преди поставяне на трета доза.

Съветът препоръчва допълнителната доза да се постави 8 месеца след ваксинация за четирите групи пациенти, а тези които нямат изграден имунитет след ваксина, могат да се инжектират месец по-късно.

Европейската агенция по лекарствата трябва да даде информация за ваксинирани с кои дози срещу Covid ще се прилага бустерна доза.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.