Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган не е доволен от старта на отношенията му с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган на 76-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Турция Реджеп Ердоган даде да се разбере, че не е доволен от начина, по който са се развили отношенията му с президента на Съединените щати Джо Байдън след встъпването му в длъжност през януари.

„Бих желал като съюзници в НАТО да имаме приятелски, а не враждебни отношения, но към момента те не са много обещаващи“, заяви Ердоган в кулоарите на централата на ООН в Ню Йорк, цитиран от Анадолската агенция.

Турският президент посочил, че отношението на Байдън към него се различавало значително от това на предшествениците му Доналд Тръмп, Барак Обама и Джордж Буш, с които Ердоган работил много добре.

Анкара е в обтегнати отношения с Вашингтон още от преди Байдън да стане президент. Основният проблем е, че Турция се сдоби с руски зенитни комплекси С-400, заради което Съединените щати я изключиха от програмата за разработка на свръхмодерния изтребител Ф-35.

„Няма връщане назад за С-400, а за Ф-35 платихме 1 милиард и 400 милиона долара и не получаваме нищо“, заяви Ердоган. Сделката е за 100 такива изтребителя за Турция.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени