Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран иска Великобритания да изплати дълг от 400 милиона паунда

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания трябва да изплати стария си 40-годишен дълг от 400 милиона паунда към Иран и да вземе сериозни стъпки за вдигане на санкциите, ако иска Иран да се върне на масата за преговори за бъдеща ядрена сделка и незабавното освобождаване на задържаните в страната британски граждани. Това е била позицията на Иран след среща на външните министри на двете страни. 

Новият британски външен министър Лиз Тръс се срещна с иранския си колега Хосейн Амир-Абдолахиан, след като дипломати номер едно на двете страни не се бяха виждали от 2018 година. Срещата стана в седмицата, която отбеляза 2000 дни от задържането в Иран на Назанин Загари-Ратклиф, която е с двойно гражданство, по обвинения в шпионаж. 

Двете страни дадоха различни версии след разговорите. Иран твърди, че Лиз Тръс е признала, че Великобритания дължи 400 милиона паунда, но санкциите са направили невъзможно изплащането на дълга, което не бе потвърдено от британска страна. От британска страна бе съобщено, че акцентът е бил поставен върху нуждата Иран да се завърне на масата за преговори във Виена за бъдеща ядрена сделка и нуждата всички британци с двойно гражданство, задържани в Иран, незабавно да бъдат освободени. 

Преговорите за размяна на задържани не само между двете страни бяха замразени отчасти заради отказа на Съединените щати да освободи намиращ се там в затвора ирански гражданин. 

Между другото Лиз Тръс разговаря в Ню Йорк и с руския външен министър Сергей Лавров с искане да се ангажира в убеждаването на иранците да се завърнат на преговорите във Виена. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна