Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската нощ на учените предлага нови открития за посетителите

Форумът се провежда за провежда за 16 път

Европейска нощ на учените
Снимка: БГНЕС

На 24 и 25 септември ще се проведе Европейската нощ на учените в София, Пловдив, Стара Загора, Русе, Варна, Бургас, Шумен, Велико Търново,  Хасково, Ямбол.

Според ново проучване на Евробарометър европейците твърдо подкрепят науката и технологиите. Гражданите очакват  редица  технологии, които понастоящем са в процес на разработване да окажат положително въздействие върху нашия живот през следващите 20 години като слънчевата енергия, ваксините, борбата инфекциозните болести , изкуствения интелект.

Интересът към науката е постоянен и той трябва да се поддържа, защото това е бъдещето и всички млади хора са насочили поглед към нея. Искат да са информиран, особено в условията на пандемия. Искат да вземат информирани решения, които касаят тяхното бъдеще", каза за БНР доц. Петко Недялков от Катедра "Астрономия" на Софийският университет.

Европейската нощ на учените се провежда за 16 път.

„Интересното, е че форматът става все по-широк.  Имаме  10 участника – това са „Софийският университет „Свети Климент Охридски“, организации като  Форум „Наука“, Институтът по математика и информатика на БАН, Клуб „Млади таланти“, Тракийският  университет в Стара Загора, Русенският университет „Ангел Кънчев“ и Бургаския университет „Проф. Асен Златаров“, допълни в предаването „Преди всички“ доц. Недялков.

Той ще участва в панел с име „Грация гравитация“. Повече за програмата можете да научите от сайта на Европейската нощ на учените.

Цялото интервю можете да  чуете в звуковия файл

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна