Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

22 кораба са се струпали край Белене заради ниско ниво на река Дунав

Река Дунав
Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

22 самоходни кораба и тласкача, както и около 50 секции са се струпали в Беленския участък на река Дунав. Причината за това е ниското ниво на водата.

Ниското ниво на река Дунав затруднява корабоплаването в българския участък, като голям брой плавателни съдове изчакват в района на Белене, съобщи директорът на дирекция „Речен надзор-Русе“ към агенция „Морска администрация“ капитан Иван Жеков.

При Белене, където в участък от около 15 километра са се струпали 22 самоходни кораба и тласкачи, както и 50 секции, минималната дълбочина на газене е 1,80 метра.

По тази причина капитаните на кораби трябва или да изчакат по-добри навигационни условия, или да претоварват част от стоката, за да облекчат плавателните съдове и така с по-малко газене да преминат, обясни кап. Жеков.

По това време на годината товарите са насипни и тежки, което създава проблем при плаването в ниски води. Задръстването около Белене затруднява преминаването и на круизните кораби.

По данни на изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ нивото при Русе днес е 22 см спрямо условната кота „нула“. Прогнозата за идните два дни е то да се покачи, но само с два сантиметра.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна