Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски министър очаква антигенни тестове да заменят PCR-а за пътуващи в края на октомври

Британският министър на транспорта Грант Шапс
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Британският министърът на транспорта Грант Шапс заяви по Скай нюз, че е убеден, че преди ваканцията на учениците в края на октомври скъпите PCR тестовете за пътуващите ще бъдат заменени с по-евтините антигенни тестове.

С облекчаването на някои мерки за пътувания в чужбина се наблюдава засилен интерес и увеличаване на резервации за почивка по време на кратката есенна ваканция на учениците в края на октомври.

Една от тези мерки, обявени по-рано този месец, бе премахването на PCR-тестовете, но конкретна дата не бе посочена.

Тази сутрин министърът на транспорта Грант Шапс изрази увереност, че замяната им с антигенни тестове ще стане преди ваканцията. Той обаче уточни, че крайното решение е на Министерството на здравеопазването. Той опроверга някои твърдения в пресата, че няма достатъчно комплекти за антигенни тестове.

Интересен момент в интервюто на Шапс бе, че очаква антигенни тестове да започнат да се предлагат по супермаркетите.

По-късно по Би Би Си Шапс коментира по повод на затварянето на бензиностанции, че основна причина за недостига на шофьори е пандемията от Covid-19.

Той обаче бе незабавно опроверган от Асоциацията на тежкотоварните превозвачи, която посочи, че Брекзит и напускащите шофьори, заради напреднала възраст, са фактори, които са преди пандемията в направено проучване. Заради Брекзит са напуснали най-малко 20 000 шофьори от страни от ЕС.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна