Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутати: Не получихме отговори на някои въпроси към главния прокурор

| обновено на 24.09.21 в 16:51
Снимка: Ани Петрова, архив

Не получихме отговори на въпросите си към главния прокурор, обявиха евродепутатите от мониторинговата група към в Комисията за граждански права и свободи в Европарламента. В продължение на два дни делегация от 23-ма души - 7 евродепутати и 16 експерти  Тоня Димитрова с още информация.

Установихме огромни проблеми и също толкова огромно желание у определени хора те да бъдат решение, заяви в края на визитата си председателят на мониторинговата група  София ин'т Велд  - евродепутат от групата на Възобнови в ЕП. Безнаказаност за корупцията, лошо управление и неравенство, установиха евродепутати. На въпрос на Хоризонт за какво са си говорили с главния прокурор Иван Гешев, тя отговори:

Липса на разследваща журналистика, на прозрачност в собствеността на медиите и заплахи към журналисти бяха основните проблеми, очертани от мониторинговата група. Установили са опити да бъде дискредитирана класацията на "Репортери на граници", според която България е на 112-то място по свобода на медиите: "Тенденцията е ясна: преди години България беше на 34-то място може би, а сега е на 112-то. Ако добавим всичко, което виждаме и чуваме, да - има повод за опасения".

„Повечето ни въпроси бяха свързани с очевидната инерция или бездействие, липсата на разследване и обвинения, и по -точно по случая с прословутите снимки на бившия премиер. И отговорът на главния прокурор беше, че не знае до къде е стигнало разследването. Това е случай от много много висок  обществен интерес, очаква се главният прокурор да е наясно с него. Дали е наясно или просто отрича, не знам. Излязохме от тази среща, мислейки си, че не ни бяха дадени отговори на всичките въпроси“.

Монополът върху започването и прекратяването на разследвания и безотчетността на главния прокурор са голям проблем за България не от скоро и тази тема е била обсъдена с Иван Гешев.

Евродепутатите се срещнаха и с директорът на БНТ Емил Кошлуков. Разговорите не са разсеяли, нито пък са потвърдили съмнението за неутралността на обществената телевизия.

Липса на разследваща журналистика, на прозрачност в собствеността на медиите и заплахи към журналисти бяха основните проблеми, очертани от евродепутатите.

Установили са опити да бъде дискредитирана класацията на „Репортери без граници“, според която България е на 112-то място по свобода на медиите.

„Тенденцията е ясна, преди години България беше на 34 място, ако може би, а сега е на 112-то. Ако добавим всичко, което виждаме и чуваме - да има повод за опасения“, каза София ин'т Велд.

Полицейско насилие в контекста на демонстрации срещу корупция и лошо управление само  подчертава нуждата от реформи, заяви  София ин'т Велд.

Гешев: Решени сме да продължим сътрудничеството си

Върховенството на закона, борбата с корупцията и организираната престъпност е обсъдил главният прокурор с намиращите се на посещение у нас евродепутати, съобщи самият Иван Гешев в Туитър, добавяйки: „Решени сме да продължим сътрудничеството си“.

Функционирането на прокуратурата и  правомощията на главния прокурор в българската съдебна система, както и разследванията по дела с висок обществен и медиен интерес, също са  били част от темите на срещата.

От държавното обвинение са уверили евродепутатите в готовността си за продължаване на двустранния диалог и за предоставяне допълнителна информация по въпросите,  свързани с правовия ред в България.

По време на мисията си депутатите от Комисията по граждански свободи в Европейския парламент проведоха редица срещи с представители на изпълнителната и съдебната власт и на неправителствени организации. За акцентите в тях евродепутатите ще разкажат на пресконференция, която започва след минути.



Освен с обвинител номер, евродепутати са имали среща и с генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!