Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидия Йорданова: Хората не мислят доброто управление задължително като ново

Негативните оценки за последните два парламента форсират очаквания за преформатиране на политическото пространство

Снимка: БГНЕС

Лидия Йорданова

Продължаваме промяната“ е проект, който впечатлява хората с това, че залага на потенциала на млади и образовани българи, учили в чужбина, върнали се вече у нас. Опасенията са, че традиционните партии имат ресурс да неутрализират подобен проект“.

Това каза пред БНР Лидия Йорданова, управител на агенция „Екзакта“. Тя представи резултатите от проучване, при което е използван методът на фокус групите за установяване на нагласите на избирателите.

Хората не мислят доброто управление задължително като ново, а като управление с добър профил - експертен, политически, консенсусен и медиен“.

Според хората едно от предизвикателствата пред новата формация е дали ще успее да очарова не само чуждия електорат, но и да печели подкрепата на негласувалите българи.

„Конкуренцията с ИТН и с ДБ няма как да бъде избегната“.

В предаването „Хоризонт за вас“ Йорданова допълни:

„Сегашната политическа ситуация се мисли от хората като нова и различна. Негативните оценки за последните два парламента форсират очаквания за преформатиране на политическото пространство и за смяна на поколенията в политиката. Хората бяха стъписани от липсата на продуктивна комуникация между парламентарните групи. Според населението всички са виновни“.

Лидия Йорданова подчерта, че няма промяна в профила на подкрепата за Слави Трифонов - „младежкият електорат в основата на неговата електорална подкрепа засега не е ревизирал в голяма степен нагласите си да подкрепя тази партия“.

„ГЕРБ наистина е първа политическа сила от много време. Би било редно да се твърди, че ГЕРБ е била първа политическа сила на територията на България и на предишните избори... Има две формации, които са на завет - ДПС и ГЕРБ, електоратът им не е подложен на натиск от източване. Що се отнася до БСП - не съм убедена, че ще могат да реализират ръст в рамките на кампанията... ГЕРБ провежда съзнателна стратегия да печели от неблагополучията, които му приписват други партии“.

Протестните партии не са реализирали особено твърд електорат.

Интервюто с Лидия Йорданова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени