Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Георги Панайотов: Валентин Терзиев е бил подготвен за задачата си

Снимка: БГНЕС

Валентин Терзиев е бил подготвен за задачата си. В това увери публично служебният министър на отбраната Георги Панайотов. Той се срещна със съпругата на загиналия преди три месеца пилот.

Димитрина Попова дойде със сина си и с адвокат на разговора с ръководството на Министерството на отбраната и висшите военни. Сред основните въпроси, които тя зададе публично, беше как съпругът ѝ е бил посочен за изпълнените на задачата и дали е бил подготвен за това.

От военното командване обясниха, че пилотите трябва да бъдат готови за изпълнението на задачи. А от обяснението на командира на авиобаза „Граф Игнатиево“ бригаден генерал Николай Русев стана ясно, че подполковник Валентин Терзиев е човекът, който прави тактическия замисъл по поразяване на мишената.  

От цялото обяснение, което дадоха дори и представителите на военните, стана ясно, че полетът на подполковник Терзиев е бил следен. Но самият Терзиев в определен момент е трябвало да дава данни, за да се прецени дали е безопасно да бъде прекратен.

Според командира на ВВС ген. Димитър Петров Терзиев не е трябвало да слиза под 2000 метра височина, но само той е знаел на каква височина е, а не и хората на земята.

Полковник Петко Василев, човекът от ВП, който е правил доклада, проверката и е бил в Русия при разчитането на „черната кутия“, каза, че това не е пилотска грешка, защото подполковник Терзиев също не е бил наясно със ситуацията. Той уточни, че светещите мишени действително са за употреба през деня, но инструкцията им за употреба не забранявала и употребата за нощни учения.

Данните от „черната кутия“ съвпадат с данните от наземните уреди. Имало разлика от секунда. Полковник Василев обясни, че Русия е използвала по-модерна технология за разчитане на данните, а ВП няма намерения да прави второ, сравнително с първото разчитане, въпреки че модулите от кутията са в България.

Съпругата на подполковник Терзиев – Димитрина Попова. снимка: БГНЕС
По време на срещата Димитрина Попова зададе и въпроса дали ще се прави служебна проверка - да се търси отговорност на някого от командването. Министърът на отбраната Георги Панайотов обясни, че би могло да се започне проверка, но в момента разследването е в прокуратурата.

Министерството на отбраната изрази готовност да даде на Попова поне документите, които не са засекретени. С пълния комплект на документите от „Военна полиция“ разполага парламентът. На тази база ГЕРБ повдигнаха серия въпроси.

Панайотов оцени работата на подполковник Терзиев и призова, когато се отправят обвинения, те да не рефлектират върху пилотския състав.

Беше съобщено, че вчера е имало случай за отлагане на изпълнение на задача. Причината – опасност от птици по преценка на пилота. Задачата била изпълнена по-късно.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.