Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силистра - най-северният север

Емблемата на Силистра
Снимка: Незабравка Кирова

За мнозина Силистра е непозната част от България, а онези, които все пак са я посещавали – определят местоположението ѝ като най-северния север, използвайки едноименния роман на Стефан Поптонев от 1975 година.

Граничи с Румъния и по вода, и по суша – нещо, което малцина знаят.

За Силистра казват още, че не е град, покрай който ще минеш напът за другаде. Силистра е град, за който трябва да си тръгнал специално, отдалечен от столицата на близо 500 км и магистрала в тази посока няма.

А всъщност Силистра е древен град, обитаван от хилядолетия с оставени от различни цивилизации отпечатъци.

Пъстра картина, преплела в едно култура, история и природа.

Силистра е град, разположен върху Архитектурно–археологическия резерват „Дуросторум – Дръстър – Силистра”.

В Силистра е запазен и Дворецът на раннохристиянските епископи на града, от V – VI век. Намира се зад сградата на полицията в града.

Силистра тази година отбеляза 161-вата годишнина на катедралния храм „Св. Св. апостоли Петър и Павел“. Единствен за града. Строителството е започнало през 1857-1858 г., но окончателното завършване и освещаване е през 1860 г. Издигнат на мястото на друга старинна църква, на името на Св. Георги, затова и сега освен престол на Петър и Павел в църквата от дясната страна има втори престол в чест на светеца. Днес в храма се пазят мощите на един от дванайсетте доростолски мъченици – св. Дасий, които при идването си в България специално за Силистра донесе Папа Йоан Павел Втори. Храмът е построен от майстор Стойку от Дряново. Първите икони на иконостаса са рисувани от зограф Теодосий от Трявна, известен като зограф Досьо Коев. По-късно, след Освобождението, иконите са сменени с други, изработени в Одеса.

снимка: Незабравка Кирова
Догодина ще бъдат отбелязани 130 години от строителството на сградата, в която днес се помещава Художествената галерия на Силистра. Някога обаче тя е била строена за Педагогическо училище за подготовка на учители по селата, подобно на тези в Лом и Кюстендил. В годините на румънската окупация в нея се е помещавала Префектурата, а по-късно е било събрано и цялото румънско административно управление на града. За известно време след освобождението 1940 година е била и Исторически музей. Днес в галерията има ценни оригинали на творци като Владимир Димитров - Майстора, Златю Бояджиев.

В Силистра е запазена и единствената османска оръдейна крепост на Балканите от средата на 19-и век. Интересна е и експозицията в Етнографския музея в града, където се пазят над 3 000 текстилни единици.

Дунавският парк на Силистра - където всеки гост има възможност да бъде докоснат от вълшебните лъчи на залязващото слънце, обгърнат от зелена тишина, е един от най-старите, а може би дори и първи обществен парк у нас.

В близост до Силистра е и Биосферният резерват „Сребърна“, известен с колонията от къдроглави пеликани.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!