Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистиката, която овластява гражданите

Конференция "Нови хоризонти в журналистиката"
Снимка: АЕЖ - България

На 24 и 25 септември т.г. София бе домакин на значимо медийно събитие, което събра заедно водещи личности в световната разследваща журналистика. Под мотото „Нови хоризонти в журналистиката“ участниците в конференцията дискутираха, споделяха опита си и търсеха заедно нови пътища към това честната журналистика да се върне при хората.

Дейвид МакДоналд, изпълнителен директор на World Press Institute: „Независимата журналистика и журналистите са на прицел в много страни по света, включително и в България. Ако трябва да посоча една причина, поради която да участвате в конференцията „Нови хоризонти в журналистиката“ в София, то тя би била, за да видите как новите тенденции в разследващата журналистика и използването на подкаста помагат на независимата журналистика“.

Пол Стайгър, основател и бивш главен редактор на ProPublica: „Когато ProPublica стартира в края на 2007 г., основната ни цел беше да даде сили на разследващата журналистика на национално, а в някои случаи и на международно ниво, като добавихме анализирането на данни и други дигитални елементи към процеса. Днес тези цели продължават да са важни, но основните ни ресурси са насочени към това да възвърнем разследващия фокус в журналистиката, както в нашите собствени материали, така и чрез подкрепа на местните и регионални медии.“

Разговор с Иван Радев от АЕЖ-България, съорганизатор на събитието, за целите на конференцията и на участниците в нея.

Разговор с Пол Стайгър за двете награди "Пулицър", които получава ProPublica, онлайн платформа за разследваща журналистика в САЩ, по време на неговото редакторство. Благодарим на колегата Боряна Джамбазова за съдействието по време на този разговор.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна