Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минимална преднина за социалдемократите в Германия пред ХДС два дни преди вота

| обновено на 25.09.21 в 07:47
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С пламенна реч в Мюнхен кандидатът на консервативния блок ХДС/ХСС Алмин Лашет приключи предизборната кампания за парламентарния вот в неделя. Последните социологически проучвания предсказват минимална преднина за социалдемократическата партия на Олаф Шолц, който закри предизборната кампания в Кьолн. От Германия предава пратеникът ни Весела Владкова. 

В борба за колебаещите се около една трета германски избиратели се впуснаха двамата основни опоненти в надпреварата за канцлерския пост. Необичайно за отиващата си Ангела Меркел тя присъства на последната предизборна реч на Армин Лашет, кандидат на консервативния блок на нейния Християндемократичен съюз и баварската посестрима партия ХСС в Мюнхен. В кратко обръщение тя призова германците да гласуват за Армин Лашет, за да гарантират стабилността на Германия. В опит на финалната права да мобилизира избиратели, Лашет предупреди, че ако ХДС/ХСС загубят изборите, социалдемократите ще влязат в коалиция с антинатовската и антиевропейската партия „Левицата”. 

Водещият в допитванията Олаф Шолц от социалдемократическата партия защити намерението си да въведе по-високи данъци за супербогатите. 

И двамата кандидати за канцлерския пост подкрепиха утвърждаването на ЕС като силен и единен играч на световната политическа сцена. 

В последния телевизионен дебат между партийните лидери снощи двама кандидати заявиха:

„Европа трябва да говори с един глас, ако иска да бъде чута на световната политическа сцена”, заяви Олаф Шолц, кандидат на социалдемократическата партия и най-предпочитан бъдещ канцлер. По думите му успехът на европейския проект е основна задача на Германия, която ще продължи да работи за сътрудничеството между всички страни-членки.

А Берлин разчита за това на Франция: 

„Заедно с Франция трябва да гарантираме напредъка на Европа. Нашето партньорство е изключително важно“, подчерта Шолц. 

Кандидатът на консервативния блок ХДС/ХСС Армин Лашет изрази съжалението си, че външната политика, включително и бъдещето на ЕС, не е била сред водещите теми на предизборната кампания. 

„Трябва ни повече Европа. Трябва да говорим с един глас. Трябва да започнем общи проекти, включително и отбранителни“, смята Лашет.

Лек ръст в доверието към неговите консерватори регистрират последните проучвания на общественото мнение преди изборите в неделя. Въпреки това социалдемократическата партия води в допитванията с 25 процента, следвана от ХДС/ХСС с 23.

Трета политическа сила остават Зелените, които са предпочитани от 16,5 процента от анкетираните. С 11 процента подкрепа либералите също ще играят ключова роля за съставянето на следващото правителство на Германия. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!