Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Министърът на транспорта отчете забавяне при ремонтите на влакове

Христо Алексиев по време на внезапна инспекция в жп депо
Снимка: Министерство на транспорта

Няма да допусна неефективно разходване на средства при изпълнението на ремонтите на влаковете. Това е заявил министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев по време на внезапна инспекция в жп депата София и Илиянци, съобщиха от Министерството на транспорта.

Повод за неговото посещение е, че предоставената информация за изпълнението на договора по проекта за поддръжка на мотрисните влакове на БДЖ, е недостоверна. След извършена инспекция, министър Алексиев отчете недобросъвестно изпълнение на договора и отчетливо забавяне в извършването на основните ремонти.

„Към момента е направена само текуща поддръжка на мотрисите и е изгубено време в период от една година и девет месеца по възстановителните и основните ремонтни дейности“, уточнил министърът.

По време на проверката Христо Алексиев категорично е поставил условие към „БДЖ - Пътнически превози” и изпълнителя „Алстом” в кратък срок да се изготви нов линеен график, който да му бъде представен в началото на октомври. 

„Необходим е строг контрол на всички дейности, които оперират БДЖ, за да може превозвачът да предоставя по-добра услуга за пътуващите“, казва министър Алексиев. Той отбеляза още, че няма да позволи повишение на цените на билетите и ще обсъди това другата седмица с ръководния екип на БДЖ.

Министърът е отбелязал още, че няма да позволи повишение на цените на билетите и ще обсъди това другата седмица с ръководния екип на БДЖ.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.