Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тази неделя, 26 септември

Представят Европейския пакт за климата на Sofia Summer Fest

Европейската комисия (ЕК) насърчава граждани, общности и организации да поемат ангажимент в полза на околната среда с приетия Европейски пакт за климата

Целта на документа е да помогне за мобилизиране на социално движение в ЕС, коeто да разработва реални решения в областта на климата.
Възможностите за ангажиране и подкрепа на Пакта са разнообразни.

Всеки от нас има своята роля и може да направи нещо, за да намали въздействието си върху околната среда; чрез всяка стъпка и действие в нашето ежедневие бихме могли да допринесем за постигане на промяната и да помогне за изграждането на по-зелена Европа.

В това ще ни убедят експерти, посланици на инициативата, активисти и представители на бизнеса, които под мотото „Действията, които променят света“ ще отбележат старта на Пакта в България на 26 септември (неделя) от 15:00 ч на сцената на Sofia Summer Fest.

„Странно е да неглижираме темата за климатичните промени, защото признаците им са навсякъде около нас. Последствията като пожари и наводнения ще стават все по-големи, ако не вземем мерки. Именно това е и целта на ЕК с този Пакт“, обясни пред Радио София Иван Паспалджиев - национален координатор на Европейския пакт за климата.

Той подчерта, че всеки с малки действия и пример пред младите може да допринесе за желаната промяна.

Предстоят кампании за устойчивото пазаруване (около Коледа), а догодина за хранителните отпадъци, допълни Паспалджиев.

С него разговаря Катя Василева.