Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С поредица от събития в Добрич отбелязват празника на града

Българските войски влизат в град Добрич на 25 септември 1940

| обновено на 25.09.21 в 12:51
Празник на град Добрич
Снимка: Мая Щърбанова
81 години от подписването на Крайовския мирен договор и връщането на Южна Добруджа към пределите на България отбелязват на своя празник днес добричлии. 25 септември се чества като Ден на града от 1992 година, на този ден през 1940 година българската войска е навлязла във вече освободения Добрич. В града днес се валидира и пощенска марка с лика на генерал Иван Колев, по повод 158 години от неговото рождение.

С едноминутно мълчание общественици, жители и гости на Добрич почетоха паметта на хилядите загинали войници за освобождението на Добруджа в кръвопролитните боеве през 1916 година. Панихида на Военното гробище отслужи Варненския и Великопреславски миторополит Йоан. На тържествена сесия на Общинския съвет със званието „Почетен гражданин“ бяха удостоени олимпийската шампионка Стойка Кръстева и нейния първи треньор Стефан Петков.

Празник на град Добрич

Празничният ден ще продължи с концерти и с Екоакцията „Стара хартия за нова книга“. Вечерта небето над Добрич ще огрее от празнични илюминации.

В продължение на 27 години Добрич е част от Кралство Румъния. Затова и денят, в който влизат българските войски във вече освободения град, се отбелязва тържествено, споделя уредникът от Регионалния исторически музей Цветан Сашев. 

"Това се променя след 1940 година. На 7 септември е подписан Крайовския договор. С този договор Южна Добруджа и съответно Добрич отново става част от пределите на България.  Българските войски влизат в град Добрич на 25 септември 1940. Именно поради това 25 септември е приет за празник на града. И ако погледнем  назад във времето, дори в цялата история на града това е една от най-забележителните дати, тъй като носи свобода на местното население".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!