Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Искра Баева: САЩ и Китай са във фазата на нарастващ конфликт

Според нея ООН все повече се изпразва от съдържание

„Въпреки надеждите, че американският президент Джо Байдън ще подобри отношенията с Китай, виждаме изостряне на конфликтите. Виждаме, че светът и ООН се разделят на страни, които искат да запазят статуквото, САЩ са водещи в това отношение, и на такива, които са недоволни от това статукво – Китай и Русия“.

Коментарът е на проф. Искра Баева, преподавател по история в СУ „Св. Климент Охридски“, по повод 76-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Според нея ООН все повече губи значението си и се заменя от създаването на местни регионални съюзи.

„ООН все повече се изпразва от съдържание. Реформата, за която се говори още от началото на новия век, е все по-належаща“.

В предаването „Събота 150“ проф. Баева допълни:

САЩ и Китай са навлезли във фазата на нарастващ конфликт и това, че не го обявяват открито, не променя ситуацията... Започва да се оформя идеологическият характер на противопоставянето. Конфликтът скоро няма да бъде разрешен“.

Проф. Искра Баева посочи, че се връщаме към положението „игра на силите“, а не на отношения на солидарност между силите.

„Това, че САЩ предлагат на ЕС да се обособи и да се превърне във военна сила, означава, че Байдън продължава изтеглянето на САЩ от Европа. Целта на изтеглянето е съсредоточаване върху по-важния регион – Тихоокеанския район и Китай... Европа, оставена сама на себе си, трябва да помисли как да продължи да играе голяма роля в световната политика. Ако Европа иска да си върне ролята в света, трябва да помисли за военните си характеристики и да бъде конкурентна в икономиката“.

Историкът коментира и предстоящите избори в Германия. Според нея страната има нужда от ново начало и да преосмисли своята роля.

Интервюто с проф. Искра Баева можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени