Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удължават с два месеца разследването за запалването на градското сметище край Дупница

Снимка: Кирил Фалин

Разследването по запалването на закритото преди 3 години градско сметище край Дупница това лято е удължено с още два месеца, съобщи за Националното радио говорителят на Районната прокуратура в Кюстендил Галя Дмитрова. В края на юли сметището горя няколко дни, предизвика задимявания в района на най-големия дурнишки квартал ж.к. Бистрица и близките села Бистрица, Джерман, Блажиево и така е застрашило здравето на много хора. Обвинението е по чл. 353 от НК.

Наначени са допълнителни пожаротехнически и  фоноскопски експертизи, ще бъдат разпитани още свидетели. Разследващите трябва да изяснят още редица факти около пожара на сметището, започнал на 24 юли т.г., за да се прецени дали има конкретно виновни лица, допуснали запалването или самозапалването на сметището, което е на площ от около 200 декара. Разследването е за нарушения по Закона за управление на отпадъците.

Заради закритото градско сметище на кмета на Дупница  инж.Методи Чимев РИОСВ състави акт за глоба от 3 хил. лева. След дълго отлагане рекултивацията на сметището започна този септември.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!