Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конгрес на лейбъристката партия във Великобритания

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър и профсъюзната лидерка Франсис О`Грейди
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в Брайтън се открива годишния конгрес на Лейбъристката партия – най-голямата опозиционна сила във Великобритания. Според последните анкети лейбъристите изостават след управляващите консерватори със 7 пункта.

Очаква се заместник-лидерът на партията Анджела Рейнър да обяви, че ако лейбъристите дойдат на власт, ще стартират план с така наречените „споразумения за справедливо заплащане“, за да се гарантира, че бизнесът и работниците се съгласяват и спазват минималните стандарти за заплащане и условия на труд. Този план ще попречи на работодателите да експлоатират работниците си и да намаляват заплатите.

Ако бъдат избрани, лейбъристите ще въдедат плана в първите 100 дни на тяхното управление. Инициативата предвижда представители и на работниците и на работодателите да седнат заедно с правителството при договарянето на минималните стандарти за всеки отделен сектор. Предвижда се секторът за социални грижи за вързастните да бъде първи.

Лидерът на Конгреса на британските профъсюзи Франсис О'Грейди приветства плана с думите, че даването на работниците и техните профсъюзи повече власт с колективното договаряне е най-добрият начин да се подобри заплащането и условията на труда в страната.

Интересен момент на конгреса ще бъде дали лидерът на партията Киър Стармър ще успее да убеди делегатите за промяна в начина за избор на лидер на партията. Сега това става от членската маса на партията, но Стармър иска принципа на „избирателна колегия“ с една трета от гласовете на партийните членове, една трета от депутатите и една трета от профсъюзите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!