Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нощ на учените във Физическия факултет на СУ

Физическият факултет при СУ отваря врати по случай ежегодната Европейска нощ на учените. С много експерименти, изложби и наблюдения на нощното небе съботният ден ще премине за всички, които искат да се докоснат до съвременната наука.
 
През целия ден Физическият факултет и астрономическата обсерватория в Борисовата градина ще приемат гости. Всеки от нас може да участва в експерименти и наблюдения. Привечер започват и наблюденията на Сатурн, Юпитер и звездите.

Доцент Петко Недялков - зам-декан на Физическия факултет и координатор разказва за най-интересното.

"Най-интересните неща ще бъдат във физическия факултет в отворените лаборатории. Професор Трайчева в лабораторията по фентосекундна фотоника ще покаже изключителни, удивителни свойства на светлината, когато става дума за изключително кратки светлинни сигнали. Аналогично е в лабораториите по лазерна физика и приложение и в ентросекундна спектроскопия, там е доц. Бъчваров. Другите лаборатории са по плазмени технологии, лабораторията по геофизика и нашата астрономическа обсерватория, която също е вид наборатория. В 14 ч. обсерваторията ще бъде отворена. Непрекъснато ще има презентации и демонстрации. В 19 ч. там започва грация и гравитация и когато стане тъмно, няколко телескопа ще дадат възможност на гражданите да погледнат към небето, да видят интересни обекти - звезди, планети."

Ученическата аудитория остава най-приоритетна. Тази година физическият факултет е приел над 200 нови студенти, "което е абослютен рекорд. Ние ще имаме може би, между 40 и 50% увеличение на броя студенти".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.