Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът на Косово свика Съвета за национална сигурност заради блокадата на границата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Косово Албин Курти свика тази вечер спешно заседание на Съвета за национална сигурност заради продължаващата 6-ти ден блокада на границата. Той обвини Сърбия, че се опитва да провокира "сериозен международен конфликт", след като два центъра за регистрация на превозни средства на границата бяха атакувани по-рано днес. 
Напрежението ескалира на граничните пунктове Ярине и Бърняк от косовски сърби, които протестират срещу изискването автомобили със сръбски регистрационни номера да поставят нови, временни при влизане в Косово. 
Сръбски военни изтребители кръжаха днес над пограничните райони. В небето патрулират и хеликпотери на мироопазващите сили на НАТО - КФОР. 
САЩ, ЕС и НАТО призоваха за деескалация на напрежението и връщане към диалога, а сръбският вътрешен министър Александър Вулин предупреди, че сръбската армия е готова да отвърне на всякакви провокации. 
През нощта пожар избухна в Центъра за регистрация на превозни средства в община Зубин поток, а Центърът за гражданска регистрация в Звечане е бил нападнат. Министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечля определи инцидентите като "престъпно деяние с терористични елементи".
Демонстрантите настояват спецчастите от косовската полиция РОСУ да се изтеглят от граничните пунктове и да бъде отменено решението за номерата. Нито протестиращите, нито спецполицаите отстъпват от своите позиции. Над граничния пункт  Ярине по обяд  прелетяха военни самолети на сръбската армия, а вчера над района кръжаха три сръбски хеликоптера. 
Демонстрантите приветстваха военното присъствие с аплодисменти и скандирания "Сърбия, Сърбия". Границата може да бъде прекосена само пеша. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна