Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комунистическата партия оспори електронния вот в Москва

Снимка: БГНЕС

Привърженици на руската Комунистическа партия се събраха на Пушкинския площад в центъра на Москва, за да оспорят резултатите от електронното гласуване в столицата на парламентарните избори

От Комунистическата партия предварително бяха подали заявка за протест, но местните власти я отхвърлиха, като се оправдаха с усложнената епидемична обстановка. Периодично полицаите напомняха на протестиращите, че участват в незаконен митинг и ги призоваваха да се разотидат. 

До сблъсъци и арести обаче не се стигна. 

Освен това полицаите пускаха по високоговорители патриотични песни, за да заглушат скандиранията на митингуващите. Протестът продължи около час, като в него се включиха около 1000 души, по данни полицията - не повече от 400. 

Резултатите от гласуването в Москва с хартиени бюлетини даваха преднина на кандидатите от Комунистическата партия. Резултатите от електронното гласуване бяха обявени цели 16 часа след приключването на изборния ден. След публикуването им се оказа, че навсякъде печелят кандидатите от “Единна Русия”, което породи съмнения за манипулиране на електронното гласуване в полза на управляващата партия. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна