Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британското правителство иска да отстрани Китай от проект за АЕЦ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителство е близо до сделка, която може да елиминира Китай от проект за 20 милиарда паунда за изграждане на атомна електроцентрала в Сайзуел, графство Съфолк, като налее десетки милиони паунда от парите на данъкоплатците – ход, който ще потвърди засилващото се геополитическо напрежение, съобщава вестник „Гардиън“. 

Правителство е готово да обяви план за получаване на дял в атомната централа „Сайзуел“, заедно с френския енергиен гигант EDF следващия месец преди срещата на високо равнище за климата в Глазгоу. 

Това означава, че China General Nuclear, която има 20-процентен дял, може да бъде изолирана от проекта. 

Този ход обаче рискува да увели политическото напрежение, което и без това е високо след решението на Великобритания да се присъедини към военния пакт с Австралия и Съединените щати, който цели да се противодейства на китайската военна експанзия. 

Китайският енергиен гигант, зад който стои комунистическото правителство, финансира и атомната централа в Хинкли Пойнт, графство Съмърсет.  

Централата в Сайзуел, която още е в проект, би трябвало да захранва с ток 6 милиона домакинства. Срещу построяването ѝ обаче има съпротива по различни поводи – местните еколози, притеснения за високи цени и участието на Китай. 

Вашингтон постоянно притиска Лондон да премахне Китай от британските атомни централи и постави China General Nuclear в „черния списък“ с компании, цитирайки опасения за националната сигурност и обвинения в кражба на военни технологии – нещо, което китайците отричат.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени