Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На местен референдум

Жителите на село Мадара решават дали да се отделят от община Шумен

| обновено на 26.09.21 в 14:32
Снимка: БГНЕС

На местен референдум жителите на село Мадара решават дали да се отделят от община Шумен и дали да преминат към по-малката община Каспичан. Допитването ще продължи до 20 часа.

Малко над 900 жители на Мадара могат да решат бъдещето на популярното село, където се намира глобалният символ на България - Мадарският конник.

Инициативният комитет, който организира референдума, твърди, че в община Каспичан кметството ще получава по-добро финансиране.

Смяната на административния център обаче ще предизвика битови проблеми за жителите на Мадара.

"Към Шумен има поне транспорт. В Каспичан няма нито лекари, нито нищо. Ще ни прехвърлят към Нови пазар. Трябва да се сменя всичко - лични карти, адреси, всичко";

"На нас и медицината ни е в Шумен, и правосъдието ни е в Шумен";

„Бяхме в Каспичан, не бяхме добре. В Шумен сме - пак не сме добре. За Мадара никой не мисли в тази държава", споделиха жители на селото пред микрофона на БНР.

Жителите на Мадара не очакват голяма избирателна активност в местния референдум, който вече веднcж се е провеждал преди 20 години. Тогава селото избра да излезе от малката община Каспичан и  премина към по голямата община Шумен.

"Не мисля, че е редно да се връщаме назад";

"Идеята не е добра. Сега по желание на кмета иска да отидем пак към Каспичан, обаче повечето не искат";

"Щом се провежде референдум за излизане, трябва да имаме право и за влизане", коментираха избиратели.

Основен организатор на допитването е кмета на Мадара Неделчо Неделчев. Той твърди, че Каспичан ще осигури финансова независимост на популярното село. До този момент няма сигнали за изборни нарушения, но кметът Неделчев е притеснен, че може да се стигне до манипулация на вота:

"Първо, бюлетините не са номерирани - представляват едно бяло листче с въпроса и две квадратчета, нищо повече, тоест, всеки може да си го отпечата, да си го сложи в плика, пликът е същият, обикновен пощенски плик".

Жителите на Мадара, които нямат валидни лични документи, могат да получат удостоверения за гласуване в сектор "Български документи за самоличност" към шуменската полиция. Там ще има дежурни служители днес от 8:30 до 17:30 часа.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.