Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудотворната икона с мощите на свети Ефрем Нови е в храма на Долно Езерово

Снимка: Радио Бургас

Иконата с чудотворните мощи на св. Ефрем Нови  днес e в храм „Рождество Богородично“ в бургаския квартал "Долно Езерово". Светинята ще остане през целия ден за поклонение на християните. От 18 часа в храма ще бъде отслужен и молебен за здраве и душевно спасение.

Народът на Гърция го е нарекъл светец-светкавица, защото светкавично отговаря на просбите на призоваващите го. Свидетелствата за повечето извършени от свещеномъченика  чудеса, говорят за мигновения отговор на молитвите. Над 20 тома са събраните чудеса в манастира „Благовещение“ в  Неа Макри.

Свети Ефрем е роден в Трикала през 1384 г. 14-годишен бяга от Трикала, за да не го направят мюсюлманин турските орди и се озовава пред портите на манастира „Благовещение“ в днешния град Неа Макри. 27 години живее в името Господне. Въпреки всичко е заловен от турците и измъчван от тях 8 месеца и половина, и умира обесен на дърво с главата надолу със забита в корема факла. Мощите му са открити от монахиня Макария след 524 години забвение през 1950-та. Паметта му се почита на 5 май.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна