Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Седмицата на бързи обороти" - пандемия, цени, избори

В хипермаркет на бул. „Цариградско шосе“ в София, освен безплатна ваксина, дошлите получават и ваучер за покупки в магазина на стойност 20 лв. Въпреки тази възможност дошлите да се ваксинират казват, че не това е причината да си поставят ваксина.
Снимка: БГНЕС
„Пандемия, антиваксъри в настъпление, ток, политици пред избори, скандали“ – така представя в резюме изминаващата седмица в предаването „Седмицата на бързи обороти“ репортерът на „Хоризонт“ Румяна Василева.

И още: „Covid-19 продължи своето настъпление. Стана ясно, че от началото на пандемията над 20 000 българи са изгубили битката с болестта и продължаваме да сме на първо място по смъртност в Европа. В същото време сме на последно място по ваксинация. На този фон антиваксъри нападнаха лекарите в мобилен пункт за ваксиниране във Варна. След нанесените им обиди, медиците са били принудени да прекратят поставянето на ваксини.

Министерството на здравеопазването осъди категорично незаконните действия на антиваксърите. Нападателите са установени, а информацията е предадена на съответните органи, съобщи заместник-министърът на здравеопазването Тома Томов:

"Ние категорично осъждаме това лекари да бъдат нападани при изпълняване на своите трудови правоотношения. Всеки в тази държава има право да избира да бъде или да не бъде ваксиниран. Ние сме сигнализирали компетентните органи. Оттук нататък те трябва да извършат съответните действия", заяви Томов.

Редица заведения в страната продължиха да бойкотират мерките срещу разпространението на коронавируса и продължиха да обслужват клиенти и след вечерния час. При полицейска акция за спазване на противоепидемичните мерки в Благоевград беше задържан мъж, който е оказал съпротива. Беше разпространен любителски видеоклип, на който полицаи поставят белезници на човек на улицата пред заведение.

Учебната година в университетите ще бъде присъствена, докато няма негативна промяна в епидемичната обстановка, заяви министърът на образованието Николай Денков при откриването на академичната година в Университета за национално и световно стопанство. Решението онлайн или присъствено да е обучението зависи и от ректорите, допълни Денков:

"На повечето места започват присъствено. На някои места са решили, че лекциите ще бъдат онлайн, а практическите занятия ще бъдат присъствено, защото не могат да се организират онлайн. Докато е такава епидемичната обстановка, аз не очаквам промяна. В зависимост от развитието на епидемичната обстановка може да има промени“.

Цялото предаване и повече подробности за водещите събития през седмицата у нас може да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!