Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново гори пожар в гората над Карлово

Хеликоптер се включи в гасенето на пламъците в Стара планина

| обновено на 26.09.21 в 17:20
4
Снимка: Марина Раева, Фейсбук

Пожар се разгоря в Балкана над Карлово. 

Сигналът за гъсти облаци дим е подаден минути преди 14.00 ч. на телефон 112 от граждани. 

Пламъците са избухнали в борова гора северозападно от Водната кула, в много насечен и трудно достъпен терен, който е горски фонд, каза за Радио Пловдив директорът на Горското стопанство в Карлово Златю Кличев. 

Близо 40 души - пожарникари, горски служители и служители на Национален парк "Централен Балкан" гасят пламъците. Огънят се е разпрострял на около 25 дка. 

Създадена е организация и при необходимост ще бъдат изпратени още хора. 

Засега няма опасност от обгазяване на близките населени места. 

В късния следобед в потушаването на пожара се включи и хеликоптер "Кугър", както и 30 военнослужещи от модула за гасене на пожари към 61-ва Стрямска механизирана бригада. В борбата с огъня са включени и 2 товарни автомобила, водоноска и санитарен автомобил. Формированието действа в труднодостъпен терен, като гаси и прокарва просеки, за да не се разпространи огънят в друга посока, съобщиха от бригадата.

По-рано днес кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов изпрати писмо до Националния военен команден център с искане да се задейства модула за гасене на пожари от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Това е поредният пожар, който гори в района само за няколко месеца. През август голям горски пожар избухна в Стара планина над карловското село Розино, а по-късно - и над близкото село Кърнаре. Няколко пожара горяха и край гр. Баня и в община Хисаря това лято. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени