Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Писателят Юлий Йорданов подготвя нова книга за Яна Язова

Снимка: Държавна агенция „Архиви“

Интересна инициатива осъществява изкуствоведът, писател и литературен критик Юлий Йорданов – член на Съюза на българските писатели и председател на Дружество „Будители” в област Монтана. По повод навършващата се сто и пета годишнина от рождението на своята забележителна съгражданка Люба Тодорова Ганчева, известната писателка и поетеса Яна Язова, той започва национално литературно турне под наслов „Яна Язова – енигма, фатализъм и реалност”.

Освен с тази дейност, Юлий Йорданов се заел със задачата и да изследва духовното развитие в Българския Северозапад и съответно област Монтана и родния му град Лом, и да представя това на широката публика в 15-те книги, които вече е написал. Акцент в изследванията му е личността на писателката Яна Язова, която въпреки многобройните си произведения често е подценявана. "Често се гледа на нея не чрез творчеството ѝ, а чрез живота ѝ", казва Юлий Йорданов:

Юлий Йорданов и Ангелина Грозева - сн. Димитрина Кюркчиева

„Започнах да обикалям всички места, където тази дама на българската литература е изнасяла речи, и е изправяла на крака всички граждани. Започнах от родния ѝ град – Лом, който е и моят роден град, Разград, Монтана, Велико Търново, Търговище, Пловдив, София. Направил съм 44 литературни вечери, посветени на Яна Язова, нарекох ги Национален литературен маратон. Любовта ми към литературата започна от журналистиката, интересни ми бяха биографиите на тези личности, чиито творби са толкова докосващи.“

Юлий Йорданов посвещава творчеството си на духовното развитие в Българския Северозапад и съответно област Монтана, за което са доказателство са и 15-те книги с литературна и изкуствоведска критика. 

През последните години Йорданов изследва творчеството на писателката, родена в Лом, Яна Язова, увенчават делото ѝ в книгата си „Съдба, прободена от перото”, излязла през 2013 година. Сега подготвя и втора книга за тази писателка, в която ще бъдат оповестени новооткрити от Йорданов още неизвестни факти и документи.

Повече за литературните маратони и личността на Яна Язова чуйте в интервюто на Ангелина Грозева с изкуствоведа и писател Юлий Йорданов.

Снимки – ДА "Архиви", Димитрина Кюркчиева - БНР
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.