Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружение "Черноморски изгрев": Времето за разтоварване на кораба Vera SU изтича

| обновено на 27.09.21 в 07:01
Снимка: Румен Сарандев

Времето за разтоварване на Vera SU - корабът, който на 20 септември заседна в скалите край местността Яйлата, изтича.
Това се казва в официално писмо на сдружение "Черноморски изгрев", изпратено до премиера Стефан Янев, министъра на транспорта Христо Алексиев, директора на "Морска администрация" Живко Петров и екоминистъра Асен Личев. 
Една седмица чакаме спешни действия за предотвратяване на екологична катастрофа край Камен Бряг. На разположение да помогнат са както корабите на сдружението, така и опитните ни капитани, познаващи района.
От вторник времето ще направи спасителната операция невъзможна, затова настояваме за действие незабавно, каза председателят на сдружението Емил Милев.
При една екокатастрофа последиците за морската среда и риболова ще са за години наред, каза Милев.
Операцията реално не е започнала. Към момента към мястото на инцидента - 7.00 ч. на 27 септември, плава само един кораб. Това е хидротехническият специализиран кораб "Хидро 3". Очаква се да пристигне в района около обяд. Едва след ще се пристъпи към частично разтоварване на товара на Vera SU, за да се премине към опит за изтеглянето на кораба.

И още от писмото на "Черноморски изгрев".

"Мерките трябва да бъдат предприети още днес 26.09.2021 г. За съжаление, десетките сигнали от различни организации не доведоха до реални резултати и пет дни бяха изгубени в обяснения за административни процедури и декларация, че собственикът на плавателния е отговорен за изтеглянето на кораба.

Собственикът е отговорен за създалата се ситуация, но още по-голяма е отговорността на държавата за предотвратяването на мащабно замърсяване във водите на Черно море.

Щетите от подобна криза ще бъдат тежък удар за риболовния ни сектор, но и с катастрофален ефект за цялата ни черноморска акватория. Вредите върху морска екосистема обаче няма да бъдат поправени с каквито и да е декларации за поемане на политическа отговорност в края на следващата седмица.

С недоумение следим съобщенията в медиите за притесненията на отговорните институции от настъпване на евентуални лоши метеорологични условия. Няма риболовен кораб от Северното ни Черноморие, който да не е наясно, че след вторник 28.09.2021 г. времето се разваля и ветровете ще доведат до такива вълнения, които да разбият плавателния съд. Убедени сме, че всеки от вас е запознат с прогнозата за времето и вероятно съзнава какво предстои.

Към настоящия момент не е ясно дали страната ни разполага с подходящата техника за този тип морско спасяване, в т.ч. хеликоптери, които да извършат част от разтоварването. Вярваме се, че като морска страна – държавата ни има подобен ресурс. Ако това не е така, дано страната ни да е поискала помощ от съседните държави или Европейската комисия, която има изключителна компетентност за опазване на морските биологични ресурси във водите не ЕС в Черно море.

Във връзка с горното ви уведомяваме, че Сдружение „Черноморски изгрев“ разполага с 53 риболовни кораба с дължина между 12 и 27 метра, които могат да участват в акцията по разтоварване и изтегляне на заседналия кораб.

Отново заявяваме нашата позиция и опасения, че липсата на реални действия от днес до края на утрешния ден с голяма вероятност ще обезсмисли каквито и да е стъпки в последствие", се казва още в писмото на сдружение "Черноморски изгрев"".

Междувременно в официална позиция на транспортното министерство в неделя следобед - 26 септември, се казва, че "министър Христо Алексиев днес подписа заповед, с която разпореди на компетентните държавни структури да започнат незабавни действия по освобождаването на заседналия товарен кораб Vera SU. За целта през последните дни са ангажирани всички отговорни институции, за да се намери най-доброто и безопасно решение и да се предотврати замърсяване на околната среда. Заповедта влиза в сила от днес и предвижда: безопасно разтоварване на товара, извеждане на кораба от плитчините на местността Яйлата и впоследствие задържане на плавателния съд и товара до пълното възстановяване на направените от държавата разходи при операцията. На мястото на инцидента е командирован изпълнителният директор на ИА “Морска администрация” кап. Живко Петров за координиране и контролиране на предприеманите действия.

Безотговорното отношение от страна на кoрабособственика доведе до пълното ангажиране на държавните институции през последните дни. Министър Алексиев и екипът му предприеха необходимите действия с цел обезпечаване на процедурата", пише още в съобщението на ведомството.






Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна