Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петков и Василев посочиха какво да се направи, за да няма шокова цена на тока

Кирил Петков и Асен Василев във Велико Търново
Снимка: Здравка Маслянкова

Целта на коалицията „Продължаваме промяната“ на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев е да бъде първа политическа сила на изборите на 14 ноември. Това заявиха двамата на среща със симпатизанти във Велико Търново. Петков и Василев обявиха и какви неотложни мерки трябва да вземе държавата, за преодоляване на енергийната криза.

Три неща трябва да бъдат направени, за да няма шокова цена на електроенергията през зимата, заяви Асен Василев в отговор на въпрос на БНР какви неотложни мерки трябва да предприеме служебното правителство за овладяване на кризата с цената на тока за бизнеса:  

„Трябва да си вземем евтиния азерски газ, трябва да си пуснем каскадите един гигават – това само по себе си драстично ще стабилизира цените. Трябва да се пуснат дългосрочни шестмесечни или дванадесетмесечни договори, които да покриват 80 % от потреблението“.  

От „Продължаваме промяната“ ще водят преговори за управление и следизборно коалиране с всички партии, като условията към ГЕРБ са най-тежки, посочиха Петков иВасилев: 

„Признаваме, че раздадохме 2 милиарда на 20 човека през Българската банка за развитие и никога това няма да се случва повече при нас и хората, които са участвали в това раздаване, ще си понесат тяхната отговорност“, заяви Петков. 

„И ще бъдат осъдени, и ще влязат в затвора“, допълни Василев. 

На въпрос на БНР как ще се финансира предизборната кампания на „Продължаваме промяната“, Кирил Петков заяви, че ще е изцяло от дарения: 

„Всичките дарения идват от хора, които покриват нашия критерий. Повечето са от ITфирми в София, собствениците на тези фирми“, посочи Петков. 

Петков и Василев отрекоха твърденията на бившия премиер Бойко Борисов, че при управлението на първия служебен кабинет на Стефан Янев чуждестранните инвестиции са намалели драстично.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна