Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизвикателството да ръководиш екипа за аварийна помощ на Столичната община

Красимир Димитров и останалите служители се опитват да спасяват бедстващи

Красимир Димитров
Снимка: Евелина Стоянова

"Хората, когато им се наводнят къщите, трябва да имат някой, на когото да разчитат да е до тях, който да им помогне да ги евакуира, да ги настани, да ги нахрани“, каза за  БНР Красимир Димитров, директор на „Аварийна помощ и превенция“ в Столичната община. В дирекцията работят 40 души.

По думите му от 2-3 години нямат дублиране на сигнал с Дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

"Разпределяме си задачите, изпълняваме ги. Заедно работим в екип и денонощно, когато ни се поиска помощ от полицията или от пожарната ние пращаме нашите екипи с цялата техника. Ние имаме най-модерната техника за радиация, за химически анализ като газ анализатор, газ за метан детектори. Имаме всичко, което е за наводнение, в склада има 15 помпи, които са с голям обем и дебит, така че да можем да сложим на повече къщи и на повече хора да помогнем. Виждате само резачките са около  20“, допълни в предаването "Рано в неделя" Димитров.

Красимир Димитров и Дончо Барбалов   Снимка: Евелина Стоянова

Към дирекция  „Аварийна помощ и превенция“ в Столичната община има 66 доброволци. Изискването към доброволците е да са пълнолетни, да са психично здрави.

"Нашите доброволци имат сграда, която се намира в "Сини вир" в Папчарево, помещение, в  което те могат да се събират. Имат техника, автомобили, но доброволците са хора, които са с големи сърца, да помага, но и те са хора с различни професии".

Той подчерта, че екипът на дирекцията помага навсякъде  в страната и чужбина, когато кметът на дадено място поиска помощ от кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова.

"Били сме в Скопие, в Кресна, в Мизия. Навсякъде, където ни потърсят, ние сме готови. Важно е да знаят всички кметове на населени места, ние сме показвали нашата техника и нашата реакция на мероприятия на Националното сдружение на общините. Всички общини в България трябва да се замислят за малко звено, което да помогне, да прави обходи, да се занимава с превантивни дейности“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна