Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заместник-лидер на британските лейбъристи не се извини, след като обиди консерваторите

Анджела Рейнър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заместник-лидерът на Лейбъристката партия Анджела Рейнър не пожела да се извини за думите си, че управляващите консерватори са "отрепки". Лейбъристката партия провежда годишния си конгрес, на който между другото беше подкрепено и предложението на Киър Стармър за промяна на правилата за избор на лидер в бъдеще.

Анджела Рейнър предизвика истински фурор с изявлението си, че консерваторите са "хомофобски, расистки и женомразки отрепки". Лидерът на партията Киър Стармър се дистанцира от нейното становище, но в неделя Рейнър заяви, че твърдо застава зад думите си. Тя отбеляза, че коментарът ѝ е направен на "същия уличен език, с който се изрязява работническата класа от нейния роден север". Рейнър допълни, че би се извинила само ако Борис Джонсън се извини за негови предишни коментари, които са именно хомофобски, расистки и женомразки, като например този, че "мюсюлманките, носещи бурки, изглеждат като пощенски кутии". 

На самия конгрес, който се провежда в Брайтън, бе гласувано за промяна в правилата за избор на лидер. Предполагаше се, че предложението на Стармър да се дава по-голямо участие на депутатите за сметка на членската маса, няма да бъде одобрено, но след промяната на мнението на един от водещите профсъюзи 53%. От делегатите гласуваха с "да". На конгреса освен това беше подкрепена и независима процедура за разглеждане на жалби за расизъм, след като партията понесе много критики, свързани с антисемитизъм, през последните години. Киър Стармър заяви, че промените са голяма стъпка към спечелване на общите избори от лейбъристите, които вече губят четири поредни гласувания.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени