Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Укрепват още кораба Vera SU, плаващият кран "Антей" пристигна (видео/обновена)

| обновено на 27.09.21 в 15:11

Към 15 часа плаващият кран "Антей", осигуряван от влекач, приближава заседналия товарен кораб Vera SU. 


На борда на кораба се качи изпълнителният директор на ИА "Морска администрация" Живко Петров. Очаква се по-късно повече информация за операцията да бъде оповестена на брифинг в Морска администрация.

Към 12 часа започна подготовката на кораба за закотвяне. Още две котви трябва да укрепят плавателния съд преди да се влоши метеорологичната обстановка. 


Към 10.30 часа плаващият кран "Антей", с който трябва да се извърши разтоварването на съда, е тръгнал от Пристанище "Варна". Очаква се той да пристигне към 15.30 часа. С подводен дрон ще бъде направен оглед на кораба и водите за евентуален разлив. Катерът "Спасител1" се включва в акцията.

Към 10 часа хидротехническият кораб "Хидро3" вече приближава блокирания в скалите кораб "Vera su".



Към 8.30 ч. в понеделник - 27 септември, операция по разтоварването на товара на заседналия край Яйлата кораб Vera SU няма. Към момента към мястото на инцидента плава хидротехническият специализиран кораб "Хидро 3" на варненската фирма "Хидроремонт" с шестчленен екипаж, който се очаква да пристигне в района преди обед.

Там Vera SU ще бъде допълнително укрепен с две котви с очакване на влошаването на времето, което започва до края на деня. Прогнозата е за силен север-североизточен вятър и високи вълни.

Около 8 ч. в посока Яйлата потегли и катерът "Спасител 1".

Какво следва от тук нататък в операцията ще стане ясно по-късно следобед.

Очаква се в последваща операция по частично разтоварване на товара на Vera SU и опит за изтеглянето на кораба, да се включат влекачи, плаващ кран и баржи.

Припомнямe, че със заповед на транспортния министър Христо Алексиев, вчера следобед, беше обявено, че държавата започна незабавни действия по освобождаването натоварения с азотен тор кораб.

В заповедта на транспортния министър е заложено разтоварване на товара, извеждане на кораба от плитчините на морето в Яйлата, след което и корабът, и товарът да бъдат задържани, докато не бъдат възстановени направените от държавата разходи при операцията от корабособственика.

Припомням, че в официално писмо на сдружение "Черноморски изгрев", изпратено до премиера Стефан Янев, министъра на транспорта Христо Алексиев, директора на "Морска администрация" Живко Петров и екоминистъра Асен Личев, се казва, че „времето за разтоварване на Vera SU изтича, защото от вторник времето ще направи спасителната операция невъзможна.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени