Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инициативни комитети могат да подават заявления в ЦИК за президентския вот

Снимка: БГНЕС

От днес инициативни комитети, които ще издигнат независими кандидати за президент и вицепрезидент на изборите на 14 ноември, могат да подават заявления, за да се регистрират в Централната избирателна комисия.

Крайният срок за подаване на документите е до 17,00 часа на 4 октомври.

За участие в изборите за президент и вицепрезидент на републиката могат да се създават инициативни комитети, които да издигнат независими кандидати.

Депозитът за регистрация в ЦИК е от 100 лв.

Съставът на инициативния комитет трябва да е не по-малко от 21 избиратели с постоянен адрес на територията на страната.

Всеки избирател може да участва само в един инициативен комитет, а в заявлението за регистрация се посочват имената и адреса на кандидатите за президент и вицепрезидент на републиката, за които по-късно ще се иска регистрация отново пред ЦИК.

Право да бъде избиран за президент и вицепрезидент на републиката има всеки български гражданин, който няма друго гражданство, навършил е 40 години към датата на изборите - 14 ноември, не е поставян под запрещение, не изтърпява наказание лишаване от свобода и е живял последните 5 години в страната.

Президентът и вицепрезидентът могат да бъдат преизбирани на същата длъжност само за още един мандат.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.