Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят първия български лекотоварен електромобил

| обновено на 27.09.21 в 14:02
Снимка: Наталия Ганчовска

България вече произвежда електрически лекотоварен автомобил. Той се сглобява в Русе, от части и елементи, които са изцяло разработени у нас и са дело на същата компания.

Електромобилът беше представен в София на събитие под наслов „Към по-зелено бъдеще“ в присъствието на служебния министър на икономиката Даниела Везиева. Автомобилът е дело на компанията на българина Росен Даскалов и ще бъде представен на събитие на 27 септември в "София Тех Парк".

Българският лекотоварен автомобил за градски условия е със световни иновации по отношение на фотоволтаичните панели, които са вградени в товарното пространство, така че при слънчево време машината да връща до 20% от капацитета на батерията за ден.

 

Скоро финалното сглобяване на автомобила обаче ще се премести в Германия, „защото автомобил, който е произведен в България от фирма, която не е известна на пазара с този вид продукт, ще е много по-трудно да влезем на пазар. Освен това автомобилната индустрия в областта, където сме се насочили – Бавария, освобождават страшно много кадри, знаете, че конвенционалното производство в момента куца и ние имаме възможност да си намерим уникални инженери и хора, които са с опит, да работят за нас и вече имаме такива, които сме привлекли“, каза Росен Даскалов, основател и изпълнителен директор на компанията.

Министър Везиева посочи възможностите в Плана за възстановяване именно в подкрепа на подобни зелени инициативи:

„Не бих казала, че е много скъпо зеленото. Така изглежда, но не само за нас. Иновациите по отношение на зелените технологии са бъдещето“.

Снимка: Наталия Ганчовска

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени